Kerktuinen en -gebouwen zijn bij uitstek geschikt voor het creëren van kansen voor natuur. Een kerktuin met bloeiende, inheemse vaste planten en heesters is aantrekkelijk voor vogels, insecten en kleine zoogdieren, en zorgt voor een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Naast de kerktuin biedt ook het kerkgebouw vaak gelegenheid voor natuurinclusieve maatregelen, zoals nestgelegenheid voor huismussen. Kerktorens zijn vaak geschikt voor gierzwaluwen en vleermuizen.
Wil je advies hoe je jouw kerktuin kunt vergroenen? Vul dan de vragenlijst in. Wij sturen die gegevens door naar een ecoloog, die een ecologisch advies op maat maakt. Het advies bieden we gratis aan, maar we maken wel kosten (95 euro). We vragen jullie als kerk om een donatie om deze kosten (deels) te dekken als je het advies hebt ontvangen.
Wil je meer informatie? Stuur ons een mail of bel ons op 085 4011360.
Biodiversiteit is de variatie aan leven in een bepaald gebied. Het gaat dus, onder meer, om alle insecten, planten, dieren en andere levensvormen bij elkaar. De biodiversiteit is een soort thermometer voor hoe goed het gaat met de natuur. Helaas staan heel veel soorten en leefgebieden wereldwijd onder druk door toedoen van de mens. In Nederland is de achteruitgang van het aantal soorten planten en dieren zelfs meer dan 80%.
Een belangrijke manier om de biodiversiteit in stand te houden is het toepassen van inheemse planten. Inheemse planten zijn plantensoorten die hier van nature voorkomen, en waar de hier voorkomende insecten en vogels dus ook van kunnen leven, omdat ze daar op aangepast zijn. Met inheemse planten kan een gevarieerde en sfeervolle tuinbeplanting worden gemaakt die er mooi uitziet voor mensen en ook goed is voor insecten en vogels. Exoten, daarentegen, zijn planten die hier van nature niet voorkomen, maar door menselijk toedoen in ons land zijn gekomen, bijvoorbeeld de hortensia. Exoten kunnen zich, door het ontbreken van natuurlijke vijanden, vaak snel vermeerderen en zijn daarom schadelijk voor de natuur. Ook dragen exoten weinig bij aan de biodiversiteit. In tegenstelling tot inheemse planten waar vaak veel meer soorten insecten, zoals bijen en zweefvliegen, op af komen.
Hoe is de tuin ontworpen?
De tuin is volgens de volgende principes ontworpen:
Fotografie: Hannelieke van de Beek, Ward Logtenberg, Johan Doornenbal en Hans Neecke.
Zo kunnen in kerkgebouwen en kerktuinen hoopvolle tekenen van het koninkrijk zichtbaar worden!
Wil je een advies op maat? Ga dan naar de vragenlijst. Liever eerst meer informatie? Vul hieronder je gegevens in of bel ons op 085 4011360.
A Rocha Nederland
Orinocodreef 5c
3563 ST Utrecht
085 4011360
nederland@arocha.org
De webshop en ons kantoor is gesloten tot 6 januari. Je kunt wel bestellen, maar je aankoop wordt pas 6 januari verzonden. Downloads ontvang je wel meteen. Sluiten
We willen je graag inspireren met hoopvolle verhalen over wat we doen om de natuur te helpen, hoe God hierin onze grote Inspirator is en hoe jij betrokken kunt zijn.