Afgelopen jaar heeft Willemijn van Hees, werkzaam bij Landschap Erfgoed Utrecht, een inventarisatie naar wilde bijen uitgevoerd op Dorpsakker De Parel. Er zijn in totaal 19 verschillende soorten gevonden in 2023 (zomer) en 2024 (voorjaar), waarvan de Lichte wilgenzandbij een opvallende is, en de Weidebij een hele leuke: deze soort is namelijk zeldzaam! De dichtstbijzijnde populatie zit op het sluizencomplex in Amerongen.
Asbij, mannetje
Deze soorten zijn gevonden:
- Andrena mitis – Lichte wilgenzandbij
- Apis mellifera – Honingbij
- Andrena wilkella – Geelstaartklaverzandbij
- Andrena flavipes – Grasbij
- Anderna dorsata – Wimperflankzandbij
- Bombus sylvestris – Vierkleurige koekoekshommel
- Bombus pascuorum – Akkerhommel
- Bombus lapidarius – Steenhommel
- Bombus terrestris – Aardhommel
- Nomada zonata – Variabele wespbij
- Bombus hypnorum – Boomhommel
- Andrena gravida – Weidebij
- Osmia cornuta – Gehoornde metselbij
- Bombus pratorum – Weidehommel
- Sphecodes ephippius – Bosbloedbij
- Andrena haemorrhoa – Roodgatje
- Andrena nitida – Viltvlekzandbij
- Osmia bicornis – Rosse metselbij
- Andrena cineraria – Asbij
Resultaten en conclusies
Dorpsakker De Parel is een moestuin: bestuivers zijn dan essentieel. Er waren erg veel hommels aanwezig (merendeel van alle waarnemingen). Zij zijn met name goede bestuivers voor peulen, komkommers en tomaten. Maar hommels zijn lompe beesten en minder geschikt voor kleine bloemen zoals aardbeien, bessen, etc. Het is opvallend dat er geen groefbijen en maskerbijen zijn aangetroffen: dit zijn goede bestuivers voor deze gewassen. Dit kan natuurlijk een momentopname zijn.
Metselbijen zijn ook goede bestuivers, met name voor fruit: appels en peren. Er zijn twee soorten waargenomen (Rosse metselbij en gehoornde metselbij). Deze soorten foerageerden echter alleen op het terrein en woonden er niet: er is namelijk geen bijenhotel.
Om alle soorten bestuivers aan te trekken wordt aangeraden om bijenhotels te plaatsen voor de metselbijen (bamboestokjes 6–9 mm), maskerbijen (kleine rietstengels) en sachembijen (leemwand). Bovendien is de zeldzame blauwzwarte houtmeselbij aangetroffen in Amerongen. Om deze soort aan te trekken, moet vergevorderd molmhout in de zon staan. Het is leuk om deze soort ook op je terrein te hebben. Een bijenhotel moet 6 uur in de zon staan (het liefste ochtend zon).
Voor de instandhouding van de Weidebijen is het van belang dat er genoeg paardenbloemen en andere composieten aanwezig zijn in het vroege voorjaar (goudsbloemen zijn voor hen te laat).
Dorpsakker De Parel gaat met deze aanbevelingen aan de slag om nog meer bijen aan te trekken.