Natuur bij de kerk: vergroen je kerktuin

Hoe  groen is jouw kerktuin? Veel kerktuinen bestaan vooral uit tegels. Hoe mooi zou het zijn als we op de plek waar we Gods Woord horen, ook iets van Zijn schepping mogen ervaren. Dat niet alleen de kerk, maar ook de kerktuin een vindplaats van hoop is. Voor insecten, vlinders, egels, vogels en al het andere waarvan God zag dat het goed was. 

Kerktuinen en -gebouwen zijn bij uitstek geschikt voor het creëren van kansen voor natuur.  Een kerktuin met bloeiende, inheemse vaste planten en heesters is aantrekkelijk voor vogels, insecten en kleine zoogdieren, en zorgt voor een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Naast de kerktuin biedt ook het kerkgebouw vaak gelegenheid voor natuurinclusieve maatregelen, zoals nestgelegenheid voor huismussen. Kerktorens zijn vaak geschikt voor gierzwaluwen en vleermuizen.

Wil je advies hoe je jouw kerktuin kunt vergroenen? Vul dan de vragenlijst in. Wij sturen die gegevens door naar een ecoloog, die een ecologisch advies op maat maakt. Het advies bieden we gratis aan, maar we maken wel kosten (95 euro). We vragen jullie als kerk om een donatie om deze kosten (deels) te dekken als je het advies hebt ontvangen.

Waar bestaat het advies uit?

Het advies wat we je geven biedt een visueel aantrekkelijke en klimaatadaptieve tuin, met ruimte voor (meer) inheemse planten en struiken.
  • Bij vergroening kun je denken aan kruidenrijk grasland, borderbeplanting, gevelbeplanting, et cetera.
  • We adviseren op welke plek (bodem/zon/schaduw) rond de kerk welke inheemse planten en struiken geschikt zijn.
  • Er is specifieke aandacht voor biodiversiteit, dus inheemse beplanting waar insecten en vogels van profiteren.
  • Daarnaast geven we, indien van toepassing, advies welke geschikte plekken er op en rond de kerk geschikt zijn voor nest- en slaapgelegenheid voor vogels en vleermuizen, en waar je op moet letten bij het plaatsen van nestkasten. 
  • We geven advies over hoe je een goed insectenhotel bouwt en waar je deze het beste kunt plaatsen. 
  • We geven advies waar je ecologisch verantwoorde planten kunt kopen
  • Natuurlijk moet een kerkplein ook functioneel zijn, daar wordt rekening mee gehouden.

Wil je meer informatie? Stuur ons een mail of bel ons op 085 4011360.

Inheemse beplanting: heel belangrijk!

Biodiversiteit is de variatie aan leven in een bepaald gebied. Het gaat dus, onder meer, om alle insecten, planten, dieren en andere levensvormen bij elkaar. De biodiversiteit is een soort thermometer voor hoe goed het gaat met de natuur. Helaas staan heel veel soorten en leefgebieden wereldwijd onder druk door toedoen van de mens. In Nederland is de achteruitgang van het aantal soorten planten en dieren zelfs meer dan 80%. 

Een belangrijke manier om de biodiversiteit in stand te houden is het toepassen van inheemse planten. Inheemse planten zijn plantensoorten die hier van nature voorkomen, en waar de hier voorkomende insecten en vogels dus ook van kunnen leven, omdat ze daar op aangepast zijn. Met inheemse planten kan een gevarieerde en sfeervolle tuinbeplanting worden gemaakt die er mooi uitziet voor mensen en ook goed is voor insecten en vogels. Exoten, daarentegen, zijn planten die hier van nature niet voorkomen, maar door menselijk toedoen in ons land zijn gekomen, bijvoorbeeld de hortensia. Exoten kunnen zich, door het ontbreken van natuurlijke vijanden, vaak snel vermeerderen en zijn daarom schadelijk voor de natuur. Ook dragen exoten weinig bij aan de biodiversiteit. In tegenstelling tot inheemse planten waar vaak veel meer soorten insecten, zoals bijen en zweefvliegen, op af komen.

Voorbeeld: De Johanneshof, de Hof van Lof

De Johanneshof, de tuin rond de Johanneskerk in Leersum, is door de windval van 18 juni 2021 met de grond gelijk gemaakt. De ontstane situatie bood echter een kans, vanuit het niets kan een tuin geschapen worden waarin kerk en tuin een harmonisch geheel vormen, een Hof van Lof. We hebben deze kerk geholpen met een ecologisch vergroenjekerktuin-advies en hier is een prachtige kerktuin uit ontstaan! 

Hoe is de tuin ontworpen?
De tuin is volgens de volgende principes ontworpen:

  • De beplanting bestaat grotendeels uit inheemse planten, struiken en bomen met bloemen en vruchten voor mens, dier, vogels en insecten. Dit wordt bereikt door delen van de tuin met één- meerjarig kruidenrijk bloemenmengsel te beplanten.
  • Voor een bloemrijk grasland wordt een deel van de tuin ingezaaid met zaden van inheemse planten.
  • Een deel van de tuin wordt bestemd voor rust, ontmoeting of bezinning.
  • Een insectenhotel en nestkastjes krijgen een plek in de tuin.
  • Het hemelwater wordt gebruikt voor de tuin. De afvoer wordt losgekoppeld van het riool en het water wordt in de tuin in een wadi verzameld.
  • Er komt een pad rond de kerk dat ook voor rollators en rolstoelgebruikers toegankelijk is.
  • De tuin wordt onderhoudsarm zodat het onderhoud voor een groot deel door vrijwilligers kan worden uitgevoerd.

Fotografie: Hannelieke van de Beek, Ward Logtenberg, Johan Doornenbal en Hans Neecke.

Tips om zelf aan de slag te gaan:

  • Hang nestkasten op voor beschermde en bedreigde vogelsoorten als huismus, gierzwaluw en uilen, of voor meer algemene soorten als koolmees en pimpelmees;
  • Zorg voor (gecontroleerde) toegang tot ruimten in het kerkgebouw (zoals de toren of gewelven) die belangrijk zijn voor beschermde en bedreigde vleermuizen;
  • Geef bij nieuw- of verbouw ruimte aan planten en dieren;
  • Richt de ruimte rondom het kerkgebouw in met inheemse besdragende struiken of nectarplanten, zodat vogels en vlinders er voedsel kunnen vinden;
  • Adopteer als werkgroep of gemeente een (natuur)gebied(je) of park in de buurt;
  • Beheer kerkelijke gronden met aandacht voor bescherming en nieuwe kansen voor de soorten die er voor (kunnen) komen.

Zo kunnen in kerkgebouwen en kerktuinen hoopvolle tekenen van het koninkrijk zichtbaar worden!

Wil je een advies op maat? Ga dan naar de vragenlijst. Liever eerst meer informatie? Vul hieronder je gegevens in of bel ons op 085 4011360.

Vergroenjekerktuin vraag
Naam
Naam
Voornaam / voorletters
Achternaam

Winkelmandje
arocha nieuws plaatje

Blijf op de hoogte!

We willen je graag inspireren met hoopvolle verhalen over wat we doen om de natuur te helpen, hoe God hierin onze grote Inspirator is en hoe jij betrokken kunt zijn.

Deze website gebruikt cookies